Millä aloilla on tällä hetkellä paras työllisyystilanne Suomessa?

Suomen työttömyysaste on vuonna 2017 noussut jo yli kymmeneen prosenttiin. Ihmisiä on jäänyt työttömiksi lukuisista eri syistä: työpaikkaa ei valmistumisen jälkeen löytynyt, uudelleen työllistyminen oli vaikeaa, koneet hoitivat ennen ihmiskäsin tehdyn työn, joten työvoimaa ei enää tarvittu ja niin edelleen.

Kaikesta huolimatta yksilötasolla ihmiset voivat olla Suomessa uransa huipulla ja nousukiidossa myös vuonna 2017.

Toisille aloille löytyy tarvittaessa työntekijöitä jokaisesta kadunkulmasta, mutta tietyillä aloilla on huutava työvoimapula pätevistä työntekijöistä. Tässä artikkelissa tarkastelemme millä aloilla on tällä hetkellä paras työllisyystilanne Suomessa.

Sosiaali- ja terveysalan työpaikat nousussa

Lukuisat korkeakoulut rummuttavat ilosanomaa, että yli 90% heidän sote-alan oppilaista työllistyvät heti koulutuksen jälkeen. Oppilaat lähestulkoon revitään koulun penkiltä työelämään, sillä pula työntekijöistä on huutava.

Osittain kyseessä on mainosmiesten siloteltua puhetta, mutta sanomassa on myös vinha perä. Katsomalla tilastoja useiden viime vuosien ajalta, työllisyystilanne sote-aloilla on todella hyvä (IS: Valitse oikein: Näillä aloilla saat töitä – vaikeinta on humanisteilla).

Tyypillisimpiä sosiaali-alan työpaikkoja ovat sairaanhoitajat ja sosiaalialan ohjaajat sekä lääkärit. Mikäli olet valinnut ammatiksesi, jonkin edellä mainituista, työllisyystilanteesi on keskimäärin katsottuna melko hyvä.

On kuitenkin huomionarvoista, että paikkakunnalliset ja yksilölliset erot voivat vaihdella suuresti. Yksittäiselle henkilölle voi sataa työtarjouksia useista eri firmoista, kun taas toinen taistelee, että pääsisi edes johonkin töihin. Tässä artikkelissa keskitymme tilanteeseen koko Suomen tasolla katsottuna keskimääräisesti.

Myyntiedustajia tarvitaan aina

Millä tavalla yritykset tienaavat rahaa? Myymällä tuotteitaan asiakkailleen. Kärjistetysti sanottuna yritykset kuolevat, mikäli he eivät myy tarpeeksi ja kukoistavat, mikäli myynti kulkee.

Siksi yritykset tarvitsevat aina innostuneita ja osaavia myyjiä riveihinsä. Selaamalla työpaikkailmoituksia, voit löytää käytännössä katsoen aina avoimia työpaikkoja myyntityöntekijöille.

Kynnys myyntialalle on yleensä todella pieni, sillä yritykset työllistävät myös henkilöitä, joilla ei ole aiempaa alan koulutusta tai tutkintoa. Myyntialalla on myös yleensä ottaen hyvät mahdollisuudet urakehitykselle.

Vaikka toisinaan kuulee kritisoitavan puhelin- tai ovelta ovelle myyjiä, parhaimmat heistä nostavat kuukausittain parempaa palkkaa kuin kansanedustajat. Sellaiseen menestykseen tarvitsee toki olla alansa parhaimmistoa, mutta se kertoo myyntialan potentiaalista.

Kaksiteräinen IT-ala

1990-luvun ja 2000-luvun alun IT-buumin myötä lukuisat ihmiset lähtivät kouluttautumaan IT-alalle. Tästä on ollut seurauksena useita asioita, mutta yksi niistä on paikka paikoin oleva ylitarjonta tietotekniikan osaajista.

Toisaalta IT-alalla on myös suuri tarve edistyksellisten teknologioiden osaajista ja kehittäjistä. Taitavat ohjelmoijat tienaavat tähtitieteellisiä summia tekemästään työstä samalla, kun useat ovat työttöminä.

Voidaan sanoa, että IT-alalla on valtavan paljon mahdollisuuksia, mutta suurella mittakaavalla katsottuna siellä on myös paljon työttömyyttä. Mikäli haluat varmistaa työllistymisesi IT-alalla, kannattaa sinun hankkia jokin todella käyttökelpoinen taito, jonka perään yritykset janoavat. Tällä tavalla hyvä työllistyminen on IT-alalla mahdollista yksilötasolla.

Kannattaako alan valintaa liikaa tuijottaa?

Vaikka työllisyystilanne esimerkiksi sote-aloilla on tällä hetkellä keskimäärin paras, ei sen kannata olla aina kriteeri oman alan valinnassa. Keskiarvot antavat suuntaa ja näyttävät suuren tilanteen valtakunnan tasolla, mutta eivät anna todellista kuvaa niistä eroista, mikä aloilla on paikkakunta- ja yksilötasolla.

Maailmankuulu elämäntapavalmentaja Jim Rohn sanoi aina ”Tienaat sen verran rahaa, minkä verran arvoa tuot markkinoille.” Mikäli tuot vähän arvoa, et tienaa paljoa. Mutta mikäli tuot arvokasta tietotaitoa, yritykset haluavat työllistää sinut ja maksaa hyvää palkkaa.

Millaista arvoa sinä tuot markkinoille? Mikä on sinun erityisosaamisesi? Vastauksesi näihin kysymyksiin voi määrätä työllistymisesi ja tulotasosi koko loppuelämäsi kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *