Ensimmäinen postaus ja tietoa minusta – Tom Virtanen

Hei, ja kiva että olet löytänyt blogiini!

Minun nimeni on Tom (saatoit sen jo arvatakin blogin nimestä) ja puran tänne jatkossa ajatuksia yleisistä asioista, erilaisista kodin ja arjen talousasioista, arjen lainoista – niin suuremmista kuin pienemmistäkin, rahasta ja finanssialasta, ihan arjen säästövinkeistä ja joskus jostain muustakin. Aika näyttää, mihin tämä blogi muovautuu.

Tervetuloa blogiini! Kirjoitan tänne jatkossa erilaisia juttuja rahasta ja taloudesta. Ota sivusto seurantaan!

Miksi perustin talousaiheisen blogin?

Haluan purkaa ajatuksiani erilaisiin talous- ja raha-asioihin liittyen. Tykkään kirjoitella erilaisia pieniä artikkeleita raha-asioista ja arjen säästövinkeistä.

Miksi tätä blogia kannattaa lukea?

Ei tätä ole pakko lukea, jos et halua.

Millaisia artikkeleita tänne tulee?

Aion kirjoittaa erityisesti taloudesta ja lainoista. Olen aikoinaan opiskellut kauppatieteitä ja kansantaloustiedettä, ja tykkään kirjoitella juttuja joissa vaikeaselkoisia asioita pelkistetään simppeleiksi, yksinkertaisiksi asioiksi. Monet talouteen liittyvät asiat eivät ole niin mutkikkaita, mitä erilaiset asiantuntijat antavat ymmärtää. Kapulakielen ja jargonin takaa paljastuu yleensä aina melko selkeitä kokonaisuuksia, jotka menevät lähes kaikkien maalaisjärkeen ja ymmärrykseen.

Kotitalouksien lainat

Esimerkiksi asuntolainat ja kulutusluotot ovat siitä mielenkiintoisia lainoja, että niitä on lähes jokaisella, vaikka ne eroavat toisistaan niin paljon erityisesti kuluillaan. Kulutusluotto on useita kymmeniä kertoja kalliimpi kuin asuntolaina, mutta sitä haetaan yleensä huomattavasti lyhyemmäksi ajaksi. Silti monet suomalaiset ovat ajautuneet henkilökohtaisiin talousongelmiin nimenomaan kulutusluottojen takia (Yle.fi: Kulutusluotot kasvattavat velkaneuvonnan jonoja).

Lisäksi suomalaiset eivät ole juurikaan varautuneet asuntolainojensa korkojen nousuun (Kauppalehti.fi: Matalat korot muuttuvat helposti ansaksi). Onkin mielenkiintoista nähdä, miten kalliita asuntoja hankkineet palkkatyöläiset selvittävät tilanteen, kun korot nousevat usealla prosenttiyksiköllä. Tämä kehitys on väistämätön, sillä olemme eläneet niin pitkään nollakorkojen markkinoilla – on käytännössä mahdotonta, että Euribor-viitekorko pysyisi vielä toiset neljä vuotta nollissa tai miinuksella. Sellaisia lukemia, mitkä romahduttivat 90-luvun lama-aikaan suomalaisia koteja ja asuntolainoja, emme varmasti tule näkemään: 90-luvulla viitekorot kävivät pahimmillaan lähes 20 prosentissa, mikä tarkoitti yksinkertaistetusti sitä, että esimerkiksi 200 000 markan lainasta kertyi pelkästään korkokuluista jo 40 000 markkaa maksettavaa.

Miten oppia lisää talousasioista?

Ota blogini seurantaan, niin tulet varmasti kokemaan mieluisia lukuhetkiä opettavien ja viihteellisten tekstien parissa! Blogiani voi seurata helpoiten tallentamalla sivuston oman selaimen kirjanmerkkeihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *